Toscana i vinmaskinerna

2017-03-10 av Karin Hedlund.

Lady och Lufsenlikt med rutiga dukar, stråkmusik och tomma vinflaskor med ”bastkjolar” som återanvänds till ljusstakar. Just så kanske är det som många fortfarande tänker när Italien kommer upp i huvudet.

Toscana med Chianti i spetsen är fortfarande den mest kända vinregionen i Italien. Chianti har kanske just pga av att det fortfarande förknippas i väldig hög grad för många med ”bastkjolsflaskan” , il fiasco, fått ett oförtjänt dåligt rykte, men det finns så himla mycket mer Chianti och Toscanska viner än just det enkla bordsvinet.

Chianti heter området och inuti Chianti ligger Chianti Classico som är ”kärnan” och där de bästa Chiantivinerna kommer ifrån.

Huvuddruvan i Chiantivinerna är alltid Sangiovese och de kännetecknas av viner med hög syra, fruktighet, doft och smak av körsbär, ju bättre vinerna blir desto djupare doft och smak, högre strävhet och mer frukt och bär hittar man.

Ett annat känt område från Toscana är Brunello di Montalcino som ”tävlar” med Piemontes Baroloviner att vara Italiens dyraste och främsta viner. Brunello är en klon av Sangiovesedruvan och betyder den mörka trevliga. Brunello är viner som kräver lagring innan de uppnår sin topp.

Alla har säkert hört talas ”Supertoscanare”

Förklaringen till dessa är att en del odlare tröttnade på alla de lagar och regler som finns för att få en DOC, dvs en ursprungsbeteckning, och valde därför att klassa ner sina viner till Vino da Tavola, bordsvin, för att till exempel kunna använda andra druvor.

Druvstockar på Cabernet Sauvignon importerades från Château Lafite i Bordeaux och viner med helt annan karaktär växte fram. Exempel på sådana är tex. Sassicaia, Ornellaia, Solaia, Tignanello…

Just nu har vi en Sassicaia i maskinerna så kom och prova…

Inga kommentarer

Temaveckor i vinmaskinerna

2017-03-01 av Karin Hedlund.

Vi kommer starta lite temaveckor i vinmaskinerna , där vi berättar lite om en speciell region, druva, land samt att vi fokuserar på viner på samma tema. Först ut är:

Piemonte

Piemonte betyder ”landet vid bergets fot” och är en region präglad av historia och gamla slott och gårdar.

Landskapet med sina många kullar är sagolikt vackert och det finns så mycket mer än vin att se och göra här. Men … detta ska ju handla om vin.

Det mest kända området i Piemonte är Langhe med sina kungar Barolo och Barbaresco.

Det är röda, kraftiga, fylliga, sträva viner som påminner ganska mycket om varandra.

Man brukar dock säga att Barbaresco är kvinnan i förhållandet, lite mer elegantare och mjukare än den fylligare, ”rökigare” Barolon.

Bägge två är döpta efter lokala byar i Langhe och bägge två är gjorda på druvan Nebbiolo.

Nebbiolo är kanske den druvan man i första hand förknippar med Piemonte. Den har fått sitt namn från det italienska ordet för dimma ”Nebbia” som det är väldigt ofta på kullarna runt Barolo och Barbaresco.

Den mest odlade druvan i hela Piemonte är inte Nebbiolo utan Barbera, som används till många ”vardagsviner” och hamnat lite i skuggan av Nebbiolo.

Men på senare år har man lyft fram Barbera och genom att ge druvan utrymme på växtplatser som förr var dedikerade till Nebbiolo har man lyckas skapa riktigt bra viner som i många fall slår både Barolo och Barbaresco på fingrarna och dessutom till ett lägre pris.

1986 inträffade något som kallades ”Barberaskandalen” då skrupelfria vinhandlare och producenter tillsatte metanol till sämre viner för att till synes öka kvaliteten. Resultatet blev att runt 20 personer dog och flera producenter åtalades och dömdes för multipla mord.

Hur som helst så ledde det i slutänden till att Italien fick bättre struktur och bättre kvalitet på sina viner.

Inga kommentarer