En grillad med räk, tack!
Vi har en spansk kompis hos oss som heter Josper.
En grill. Lite flamenco, lite Barcelona och mycket svensk sommar fast året runt…
I måndags var jag i Stockholm på en högst inofficiell grill kurs på Ruby Grill, tack Ruby. Mina handledare var Safet från trakterna av Jordan river och Scott från trakterna av Nya Zeeland.. var ligger gamla Zeeland?
Anyway.. efter en smula språkförbistring använde vi oss av engelska som gemensamt språk. Deras tips i huvudsak var; Tänd kolet i grillen, vänta tills det blivit varmt o sen grilla av satan. Ok, innovativt.. men grejen är att det är en ugn med brinnande kol i botten. Så först grillar vi i botten närmst kolet o sedan flyttar vi upp till övre gallret o då är det som en ugn fast med eld. Resultatet blir så wicked bra, grillat men ultra saftigt med smak av kol. Precis som en kväll i juni minus myggor o regn. Men fler möjligheter yppar sig.. efter kvällens knog så håller ugnen/grillen/kompisen värme hela natten och där och då kommer ett fint tillägg till kråksången. Vi kommer att baka av tomater och andra grönsaker i sitt eget spad under natten, resultatet blir ungefär semitorkade grönsaker med smak av eld o kolgrill.. På tönt-köks språk kallas detta för att confitera. Den fallande temperaturen under natten, från 190 ner till ca 80 gör att det även är perfekt för att helsteka kött, det kommer att smaka grillat o bli mört o saftigt. Tillbaka till Jordanien o New Zeeland.. Tack Safet, tack Scott för tips och trix, och för att ni bemötte kusinen från landet med sina tuuusen frågor på ett tålmodigt o förstående vänligt sätt. Nu frågar Karin för tionde gången med ett bläng om jag är klar snart eller.. så tack o hej leverpastej, jag är en grill lakej.
Inga kommentarer